Makkajo’xori silosi

Makkajo‘xori silosi – sog‘in sigirlar uchun qimmatli uglevodli ozuqa hisoblanadi. Bu sigirlarning mahsuldorligini oshiradi va to‘liq hayvonlarda mushak to‘qimalarining o‘sishini rag‘batlantiradi. Makkajo‘xori vegetatsiya davrida shakar va kraxmal darajasining keskin o‘zgarishi bilan tavsiflanadi. Don hosil bo‘lish bosqichidan boshlab va mumsimon pishgangacha qand miqdori 15,3-20,1 dan 7,2-9,1% gacha kamayadi, kraxmal esa 18,5-23,1% gacha ko‘tariladi. Silliqlash jarayonida u kislotalarga aylanmaydi va deyarli to‘liq saqlanib qoladi.

Kavsh qaytaruvchi hayvonlarni oziqlantirishda makkajo‘xori silosidagi kraxmalning yarmidan ko‘pi ingichka ichakda glyukozagacha gidrolizlanadi. Buning yordamida sigirlarda sut hosil bo‘lish tezligi oshadi va yosh qoramollarda aminokislotalarning sintezi oshadi. Mumsimon pishgan makkajo‘xori tarkibidagi shakarning sezilarli darajada pasayishiga qaramay, ular sut va sirka kislotalarini hosil qilish uchun etarli bo‘lib, ular massani optimal pH qiymatiga (4,2-4,3) kislotalashtira oladi. Shuning uchun, siz donning mumsimon pishishi davrida, o‘simliklarda quruq moddalarning maksimal miqdori to‘planganda, silos uchun makkajo‘xori o‘rib olishingiz kerak. Don oldingi fazalardagi kabi bir xil yoki biroz ortib borayotgan energiya ozuqaviy qiymatiga ega va o‘rtacha o‘simlik namligi 70-62% gacha kamayadi.

Makkajo’xori silosi