Arpa somoni - sog‘in sigirlarni boqishda katta ahamiyatga ega. Dukkakli somon bo‘lsa ozuqa balansida oddiyroq orinni egallaydi. Unda oqsil, yog‘, vitaminlar va minerallar kam. Sog‘in sigirlarni ozuqlantirishda uni faqat qayta ishlagannan keyin qo‘llash mumkin. Eng yaxshi don - jo‘xori va arpa somoni. No‘xat va suli somonini yuqori namlik bilan ozuqani silloslash uchun qo‘shimcha sifatida foydalanish mumkin.
Somonni, ayniqsa, qishki ekinlarning somonini oziqlantirishdan oldin tayyorlash kerak. Odatda, amaliyotda quyidagi tayyorlash usullari qo‘llaniladi: silliqlash, namlash va bug‘lash, ohak, ammiak bilan ishlov berish va boshqalar. Bug‘lash jarayonida somonga birlashtirilgan termokimyoviy ishlov berishi mumkin. Bug‘lash va qaynatish somonni sezilarli darajada yumshatadi va uning ta’mini yaxshilaydi, lekin uning ozuqaviy qiymatini oshirmaydi.